Słodziki aspartam

Wpisy

  • poniedziałek, 24 czerwca 2013
    • Szkodliwość aspartamu?

      Pytanie o szkodliwość aspartamu stawiane jest przez naukowców na całym świecie od chwili jego wynalezienia w USA w 1965 roku. Kontrowersje dotyczące aspartamu wzmogło jeszcze dopuszczenie go jako dodatku do żywności w początkach lat osiemdziesiątych. Aspartam w związku z decyzjami instytucji zajmujących się bezpieczeństwem żywności od ponad trzydziestu lat obecny jest w żywności, którą spożywamy na co dzień. Przede wszystkim są to słodycze, ale także wędliny czy ryby nie są wolne od aspartamu. Jest to substancja kontrowersyjna, ale proszę sobie przypomnieć batalię o „E" w żywności, która przetoczyła się przez nasz kraj kilka lat temu. Okazało się po czasie, że wiele z tych groźnych „E" to zupełnie niegroźne substancje, a oznaczenie „E ileś" nie oznacza, że środek jest szkodliwy.

      Aspartam szkodliwy dla ludzi z fenyloketonurią jest widoczny na etykietach produktów jeśli więc ktoś chce go unikać zrobi to bez kłopotu czytając dokładnie metki produktów spożywczych. Wszechstronne i wieloletnie badania nad ta substancją nie potwierdziły w żaden sposób, że jej spożywanie może prowadzić do jakichś groźnych chorób. Nie ma więc chyba powodu, żeby w szczególny sposób wystrzegać się tego słodzika. Należy się kierować przede wszystkim zdrowym rozsądkiem tak jak przy spożywaniu innych produktów, które współcześnie pełne są chemicznych dodatków poprawiających smak i wygląd jedzenia oraz jego trwałość. Prawie pięćdziesiąt lat najróżniejszych testów pozwala na używanie aspartamu bez strachu o swoje zdrowie.

       

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      carljohnson58727
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 czerwca 2013 10:29

Archiwum

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa